
SAIL Amsterdam 2025 roeierssaluut
Roeierssaluut op vrijdag 22 augustus 2025
Volgend jaar viert de ARB haar 100-jarige jubileum en beleeft Amsterdam haar 750-jarige bestaan. Als onderdeel van de festiviteiten staat ook SAIL weer op het programma.
SAIL 2025 is het 10e jubileum van dit evenement en zal plaatsvinden van 20 tot 24 augustus 2025: www.sail.nl
Zoals bij alle voorgaande keren mogen wij als roeiers langs de zeilschepen in de IJ-haven varen, het zogeheten Roeierssaluut. Dit gaan we doen op vrijdag 22 augustus in de ochtend. We mogen van 9 tot 10 uur langs de zeilschepen varen.
Alle deelnemende ploegen verzamelen tussen 7:30 en 8:00 uur op de Amstel voor de Torontobrug. Vanaf dat punt wordt er in kiellinie naar de IJhaven gevaren. Na het roeierssaluut wordt er ook weer in kiellinie terug naar de Amstel gevaren en vervolgens terug naar de gastverenigingen. Er mag na het bezoek geen roeitocht door de grachten gemaakt worden i.v.m. de te grote drukte op het water. De te volgen route zal later nog gepubliceerd worden.
Inschrijving vanaf mei 2025, echter beperkt tot 90 roeiboten en beperkt aantal per vereniging
Deelname
Vanwege de grote drukte op het water tijdens SAIL mogen wij maar met een maximum van 90 roeiboten ons saluut brengen. Omdat we verwachten dat er veel roeiers willen deelnemen moeten we helaas het aantal deelnemers per vereniging beperken. De verenigingen kunnen met een beperkt aantal ploegen deelnemen:
De verenigingen aan de Amstel mogen elk deelnemen met maximaal 5 boten, mede vanwege hun rol als gastheer
De niet-Amsterdamse verenigingen mogen met maximaal 3 boten meedoen. Zij kunnen nog extra ploegen inschrijven. Als op 1 juni nog niet alle 90 plaatsen vergeven zijn, wordt er onder de extra ploegen geloot te beginnen met 1 ploeg per vereniging.
Inschrijven
De eerste inschrijfperiode loopt van 1 mei tot 1 juni. Als er dan nog plekken over zijn dan volgt een tweede ronde waarin het nog beschikbare aantal zal worden verloot. Vanuit politie en havenbeheer zijn vanwege de veiligheid per ploeg de volgende gegevens nodig:
de verenigingsnaam
alle namen van de deelnemers (roeiers + stuur) en hun mobiele nummers
een mobiel nummer van een contact in noodgevallen
neemt ploeg een eigen boot mee (zo ja welke) of wil de ploeg een boot lenen of huren. Indien lenen of huren, dan zullen wij kijken of en waar er boten beschikbaar zijn.
Inschrijving kan alleen door verenigingen worden gedaan, vanuit een contactpersoon van de vereniging. Inschrijfgeld is 15 euro per deelnemer (roeiers + stuur). De rekening voor het inschrijfgeld wordt na 1 juni verstuurd naar de verenigingscontactpersonen. Ook alle verdere communicatie loopt via hen.
Hierbij de link naar het inschrijfsysteem voor het Sail Roeisaluut: https://www.ricamsterdam.nl/sail-roeierssaluut-2025/
Boten
Ploegen kunnen deelnemen in gestuurde C-boten of Wherry’s (geen boord): C4*, C3* of een gestuurde wherry 2, 3 of 4. Van deelnemers wordt ruime roeiervaring verwacht. De drukte op het water is vergelijkbaar met de grachten in Amsterdam bij Koningsdag. De stuur moet zich comfortabel voelen om de boot in die drukte te manoeuvreren. Roeiers moeten snel en adequaat commando’s kunnen opvolgen. De stuurman/-vrouw is verplicht om een reddingsvest te dragen en een fluoriserend jack. De ploeg moet ten allen tijde de aanwijzingen van de organisatie opvolgen. Als een ploeg dat niet doet, wordt de vereniging van de betreffende ploeg van deelname uitgesloten bij een volgend saluut tijdens SAIL.
Regels & veiligheid
Deelnemende boten zullen gedurende de tocht vanaf de Amstel tot terugkeer op de Amstel begeleid worden door drie gemotoriseerde begeleidingsboten, elk met 2 begeleiders + megafoon + portofoon + ehbo kit. Er gaat een fotograaf mee op een vierde begeleidingsboot.
Op diverse punten langs de aanvaarroute (bv bruggen), zullen begeleiders staan met een megafoon om instructies te geven aan deelnemende boten. Begeleiders staan met elkaar in contact met portofoons. Ook zullen zij een lijst met telefoonnummers krijgen om eventueel contact te houden met elkaar.
De leidende begeleidingsboot zal ook een marifoon aan boord hebben voor contact met politie en havendienst.
Deelnemende boten zullen door middel van een speciaal Sailvaantje herkenbaar zijn als officiële deelnemer.
Elke boot krijgt een nummer.
Boten mogen geen reclame-uitingen hebben.